28 август 2022

Как да почистите петна от матрака си

Отговорът не е толкова еднозначен, колкото може да изглежда като първото нещо, което трябва да направите е да определите вида и произхода на петната по вашите матраци. Ако петното е от разлята храна или напитка, тогава малко вода и сапун трябва да са достатъчни, за да го почистите, докато за други видове петна трябва да използвате специализирани препарати, за да се отървете от тях. Преди да започнете, уверете се, че петното не е резултат от нещо, което се нуждае от професионално почистване, ако е така - свържете се с фирма за почистване на матраци за помощ. Изпробвайте описаните съвети по-долу, но ако матрака е толкова захабен и амортизиран, че няма как да се почисти остава единствено опцията за подмяна на нов. В интернет ще отрките различни магазини с примамливи предложения и добри цени за матраци.

Процес на премахване на петната от матраци

 • Петна от разлята течност

Възможно най-бързо след като забележите появата на петна по матрака, отстранете колкото е възможно повече от излишната течност от петното като попиете с чиста кърпа или хартия. Опитайте се да абсорбирате възможно най-много влага, преди да продължите с който и да е метод за почистване като ако имате бебешки мокри кърпички под ръка, използвайте ги, за да избършете останалата течност от зацапаната зона върху вашите матраци.

 • Петна от храна

Ако върху вашите матраци има петна от храна или напитки, първо изстържете и премахнете излишния материал и след това се опитайте да премахнете петното със смес от вода и препарат за миене на съдове в съотношение 1:1. Винаги използвайте чиста кърпа или гъба, за да нанесете тази смес, след което оставете за няколко минути и почистете с кърпа или гъба само с вода. Много важен момент при отстраняването на петна от матраци или топ матраци е след почистването да ги оставите да изсъхнат добре или да ги изсушите, тъй като в противен случай рискувате да остане влага в тях и дори да се появи мухъл, с който много трудно ще се справите.

 • Петна от урина

Урината може да бъде голямо главоболие за почистване, тъй като е известно, че има доста остра миризма и може бързо да се разпространи в материалите, в които попадне. Ако вие, член на семейството или домашен любимец сте претърпели инцидент върху матраците удома, то трябва възможно най-бързо да се заемете с почистването й от матрака.

Има лесен, направи си сам и нетоксичен начин за почистване на урината от вашия матрак като това би трябвало да работи при повечето типове матраци, но винаги е добра идея да се консултирате с компанията за химическо чистене по въпроса. Трябва да се отбележи, че е много важно да почистите петното върху матрака възможно най-скоро, за да постигнете най-добри резултати, тъй като колкото по-дълго петното е на мястото си, толкова по-трудно е да го премахнете.

Какво ви е необходимо:

 • Водороден пероксид
 • Няколко кутии сода бикарбонат - зависи от размера на матраците ви и петното, но е добре да имате поне 3 кутии, за да сте сигурни.
 • Прозрачен безцветен препарат за съдове
 • Спрей бутилка - например от препарат за почистване на прозорци
 • Четка за зъби или вид четка, с която да търкате
 • Няколко парцала - желателно е да са бели без оцветители
 • Прахосмукачка

При петна върху матрака от животинска урина :

Ако това е петно върху матрака, което е тъмно и е там от известно време или е петно от домашен любимец, вие също така ще е добре да вземете:

 • Бял дестилиран оцет
 • Друга бутилка със спрей пръскало
 • Ензимен почистващ препарат (това е само за петна от домашни любимци)
 • Етерично масло без значение точно с какъв аромат (това не е задължително, за да помогне в борбата с миризмата)

Стъпки на почистване

 1. Поръсете сода за хляб върху цялото петно от урина вурху вашите матраци, втрийте я в петното и я оставете да престои поне 10 минути.
 2. След това го почистете с прахосмукачка.
 3. Напълнете спрей бутилка с равни части водороден пероксид и вода, след което добавете две големи струи препарат за съдове, разклатете го добре и го напръскайте върху цялото петно.
 4. След това отново покрийте петното върху матрака със сода за хляб и го изтъркайте, изчакайте като оставите да престои поне 8 часа.
 5. Отстранете остатъците от содата, след като изтекат 8-те часа, върнете се и изтъркайте отново и почистете остатъка върху матрака с прахосмукачка.

Проверете петното върху матрака

Ако сте доволни от резултатите, което е много вероятно да е факт, тъй като метода се е доказал как да върши убийствена работа, тогава сте готови!

Автор на публикацията:
Oggin

Друго полезно четиво

Oggin.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram