25 август 2021

Как да повишим шанса си за одобрение за кредит

Това, че фирмите за бързи кредити имат много по-малко изисквания за отпускане на пари на заем, далеч не означава, че всичките им клиенти биват одобрени за отпускане на такъв. Причините за отрицателно становище по искане за кредит могат да бъдат различни. Съществуват обаче няколко ключови фактора, от които до голяма степен зависи какъв отговор на заявката си за кредит ще получите. 

Ако и вие сте от хората, които са имали неуспешен опит в получаването на спешни пари на заем, то следващите съвети са именно за вас.

Пазете чиста кредитната си история

Кредитна история има всеки потребител, който поне веднъж в живота си е теглил заем, независимо дали от банкова, или небанкова институция. Данните за кредитите ви се съхраняват в Централния кредитен регистър (ЦКР) към БНБ. Въз основа на получената оттам информация, фирмите за бързи кредити и банките решават дали да отпуснат, или не, кредит на съответното лице. 

Ето защо е важно да поддържате добра кредитна история. С други думи, да бъдете изрядни платци, за да не се сдобиете с т.нар. лошо ЦКР. Макар че редица небанкови кредитни компании биха одобрили заявката ви за бърз кредит с лошо ЦКР, това значително намалява шансовете ви за одобрение занапред.

Осигурете си редовни доходи

Фирмите за бързи кредити не изискват доказване на приходите на потребителите, но със сигурност ще ви попитат какъв е размерът на нетния ви месечен доход. Тези от вас, които имат редовни месечни доходи - било то от заплати, наеми, хонорари и други, повишават значително шансовете си за одобрение, отколкото други, при които липсват редовни доходи.

Това е съвсем логично, предвид факта, че клиентите с регулярни доходи биха били най-сигурните за една финансова институция. Редовните такива са гарант за редовност на плащанията по заема.

Бъдете коректни в предоставянето на личните си данни и информация за искания кредит

Допускането на умишлени или неволни грешки при подаването на заявка за кредит със сигурност ще намали шансовете ви за одобрение. Представете си, че подавате заявка за кредит за кола, като в данните си посочвате грешно ЕГН, номер на лична карта, адрес, мобилен номер и/или имейл адрес. Такава заявка може да бъде отказана поради две причини: 

  • тълкуване като опит за измама - важно е да имате предвид, че всеки опит за измама с чужди лични данни е наказуем, а колкото до заявката ви за кредит - тя ще бъде отказана; 
  • некоректно подаване при попълване - преди да подадете данните си в офис или онлайн, проверете дали всички данни са коректно въведени. По този начин си гарантирате, че заявката няма да бъде върната с отговор неодобрен. 

Всички данни, които подавате към кредитора, се преглеждат подробно, като въз основа на тях се одобрява/отказва заявка за кредит, а впоследствие се сключва и договор за заем. 

Ако спазите всички от гореописаните изисквания, то значително ще повишите шансовете си за получаване на пари на заем. 

Автор на публикацията:
Oggin

Друго полезно четиво

Oggin.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram