26 май 2022

Колко дълго продължават паник атаките?

Пристъпите на паник атака обикновено се преживяват за между 10 и20 минути, но могат да продължат дори и с часове. Продължителността на паническата атака може да варира в зависимост от състоянието в което се намира човек. Основната причина е, че паник атаките могат да бъдат различни по характер и тежест като някои хора изпитват по-интензивна паническа атака и може да продължи по-дълго от при други. За да не се задълбочава проблема и продължителността най-добре е възможно най-бързо да се насочите към добър психотерапевт за лечение с хипнотерапия.

Същност на паник атаките

Паник атаката по своята същност е внезапен прилив на страх или екстремен дискомфорт. Това означава, че паник атаката може да ви удари, докато правите дори и най-обикновенните ежедневни неща като например разходка в парка или докато пазарувате в някой магазин. Добре е да знаете, че все пак не всяко внезапно чувство на страх или дискомфорт се квалифицира като атака на паника.

Въпреки че паник атаките могат да са неочаквани, те могат също да са резултат от ситуации изпълнени със страг като например проверка или тест по време на работа или в резултат на опасен инцидент или непредвидени финансови разходи.Пристъпите на паник атака са проблем свързан с психичното здраве на човека. Те не са толкова опасни, но могат да бъдат наистина много плашещи. Добрата новина е, че пристъпите на паник атака могат да бъдат лекувани от професионален психотерапевт чрез хипнотерапия като лечението много често е ефективно.

Ако някога сте изпадали в състояние на паническа атака, то вие трябва да знаете и да сте сигурни, че не сте сами и не се случва само на вас – ококо 4,7% от възрастните хора изпитват паническа атака в някакъвдаден момент от живота си.

Паник атаки - колко често и колко дълго

Въпреки че е доста често срещано състояние, което е вследствие на социално тревожно разстройство, посттравматичното стресово разстройство или пък генерализираната тревожност, много хора се чудят кога ще дойде следващата паник атака, а още по-притеснително е да не се знае колко дълго ще продължи тя. За да бъдете подготвени и информирани е добре да се насочите към психотерапевт за лечение с хипнотерапия.

Признаци, че може да получавате паник атака

Ако някога сте изпитвали страха, който идва заедно с паник атаката, най-вероятно няма да имате нужда от никакви индикатори за това състояние. Въпреки това, ако сте открили, че изпитвате неочаквана вълна от паника и не сте убедени дали това е паник атака, ето няколко признака на това психично разстройство, за които трябва да внимавате:

 • Побиване на тръпки
 • Усещане за задавяне
 • Безпричинно изпотяване
 • Треперене без видим дискомфорт
 • Световъртеж или виене на сят
 • Усещане за силна болка в гърдите
 • Усещания за горещи вълни
 • Сърцебиене без повод
 • Замайване без причина
 • Учестен сърдечен ритъм
 • Недостиг на въздух
 • Неконтролируем и обсебващ страх от смърт

Колко дълго продължават атаките на паника?

Ако вече сте преминали през значителн брой паник атаки, един от най-важните за вас въпроси ще бъде колко време ще ви трябва да се справите с внезапното изпотяване, треперене, замаяност, болки в гърдите и други симптоми, които обикновено съпътстват това състояние. Пристъпите на паник атаки обикновено продължават няколко минути и могат да бъдат много болезнени за преживяване и излизане от това състояние, а най-успешния начин за овладяване на ситуацията е лечение с хипнотерапия при професионален психотерапевт с необходимия опит.

Паник атаките могат да се случат дори и по няколко пъти на ден или да се появят само няколко пъти в годината. Въпреки това е сложно да се каже колко дълго може да отнеме справянето с това състояние.

Пристъпите на паник атаки често са последвани от поне един месец чувство на постоянна загриженост и тревожност относно това къде и кога може да се се случи следващата атака. Преминаването през тези минути на неистов страх и подлагането на тялото ви на непрестанна тревога може да повлияе много сериозно на качеството на вашия живота.

Автор на публикацията:
Oggin

Друго полезно четиво

Oggin.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram