19 април 2023

Котешка тоалетна: особености и специфики

Всички любители на котки веднага ще си признаят, че котките със сигурност не са най-лесните за отглеждане домашни любимци поради многото особености и навици, които имат. Котките имат навика да ви дразнят и потупват дори и през нощта, за да ви напомнят, че е време за храна за котки, дори и да е тъмно. И много важно нещо е, че ако не харесват котешката тоалетна, която сте им купили и даден зоомагазин, ще ви уведомят на мига, а много често и ще препикаят цялата ви къща .

Но трябва да знаете едно - котките по своята природа са изключително чисти същества и ще използват котешката тоалетна инстинктивно, освен ако нямат някакви здравословни или поведенчески проблеми. Дори котенцата могат лесно да се научават да ходят на котешка тоалетна когато са само на няколко седмици. Трябва обаче да се грижи тя да е чиста, удобна и на оптималното място винаги.

Колко често трябва да почиствате котешката тоалетна?

Изгребвайте втвърдените отпадъци всеки ден и не пропускайте, а колко често да сменяте пълнежа на вашата качествена котешка тоалетна зависи от това колко котки я използват и самия вид на тоалетната, която вашата котка ползва.

  • Два пъти седмично е добре да сменяте изцяло котешката тоалетна с глинести пълнежи или бентонит, но в зависимост от обстоятелствата може да се наложи както през ден, така е един път в седмицата. Ако я почиствате всеки ден, може да се сменяте натрупаната смес само един път на 2-3 седмици.
  • В случай, че усетите миризма или видите мокри петна или буци, то това е знак, че е време да смените котешката тоалетна с нова от някой зоомагазин. Измивайте я и я избърсвайте старателно всеки път, когато сменяте пълнежа. Използвайте мек не силно ароматизиран препарат за почистване, защото силни препарати с амоняк или масла е много вероятно да отблъснат котката, а някои от тях дори са отровни за котките.

Какво ще стане, ако котката ви внезапно спре да ползва тоалетната?

Учените твърдят, че котките нямат никаква представа за това кое е правилно и кое е  грешно. Те мислят за задоволяване на нуждите си и действат първично. Когато котката ви ходи в котешката тоалетна, не го прави мислейки си, че това е правилно и ако не ходи в нея, не се притеснява, че това е грешно. Котките ползват хубава котешка тоалетна, защото тя отговаря на нуждите им. Ако котката ви спре да ползва тоалетната си, то това е защото не отговаря на нуждите й или си е намерила по-добро местенце. Запомнете, че наказанието не е решение, нито изгонването на котката ви от дома. 

котешка тоалетна

Вече знаете всичко нужно за котешката тоалетна от зоомагазин и какво да правите и какво означава когато котката ви ходи извън нея. Добре е при всеки въпрос да се консултирате нейния ветеринарен лекар, тъй като медицински състояния могат да са причина за промяна в навиците на котешката тоалетна. Не пренебрегвайте тези неща, те са от изключително голямо значение за здравословното и поведенческото състояние на вашия домашен любимец.

Автор на публикацията:
Oggin

Друго полезно четиво

Oggin.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram