2 октомври 2021

Намиране на точният психотерапевт

Трябва да намерите професионален психотерапевт, с когото да се чувствате комфортно, и някой, който знае какво прави. Трябва да преминете през пълен процес, за да сте сигурни, че човекът, с когото ще работите, е подходящият за вас и ситуацията, която изпитвате.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че психотерапевтът, към когото сте се насочили, е лицензиран и с опит. Лицензирането ви позволява да знаете, че някой го е проверил и се е уверил, че знае същината на материята и че получава непрекъснато образование, от което се нуждае, за да разбере вас и вашата ситуация.

професионалнен психотерапевт

Лична психотерапия

Уверете се, че се чувствате комфортно с избрания от вас психотерапевт. Наличието на най-добрия, най-добре обучен психотерапевт няма да помогне, ако не се чувствате комфортно в негово присъствие. В края на краищата трябва да можете да се доверите, за да кажете какво чувствате и какво изпитвате. Ако не правите тези неща, ще видите много малко подобрение и това вероятно ще ви обезкуражи да продължите да говорите с другиго. Това означава, че няма да получите помощта, от която се нуждаете и която заслужавате.

Ако не се чувствате комфортно с първия психотерапевт, с когото говорите, няма правило, което да казва, че трябва да се върнете при него. Вместо това отделете малко време, за да потърсите различен психотерапевт и да видите как се чувствате, когато говорите с него. Може да ви отнеме няколко опита да намерите някой, който ви харесва, или може да намерите някой при първия опит. Ще бъдете наистина щастливи, когато дойде време за тази сесия със своя психотерапевт, и ще сте доволни от това, с кого говорите.

Ако сте сигурни, че искате психодинамична психотерапия и знаете какво ще е необходимо, за да намерите подходящия терапевт, как да започнете търсенето? Първото нещо, което трябва да разберете, е вида на терапията, която искате. Винаги можете да изберете лична терапия, която често виждате по телевизията с терапевта на стол с клипборд и пациента, който лежи на бял диван и говори за чувствата си. Личната терапия невинаги изглежда така, но най-вероятно първо се сещате за нея.

Онлайн психотерапия

Онлайн терапията е малко по-нов метод, който се наложи в последно време по обективни причини – Ковид-19. С онлайн терапията можете да взаимодействате с някой, който се намира навсякъде по света. Това е все едно да провеждате друг разговор лице в лице през интернет. Можете да говорите с човека и дори да го видите, но той е на екрана на компютъра ви, вместо вие да сте в офиса му. Това ви кара да се чувствате по-удобно по време на сесиите, независимо къде се намирате, и това означава, че можете да продължите да правите нещата, които по принцип си правите.

Не е нужно да се притеснявате как ще се свържете с определен психотерапевт или дори ако можете да намерите някой, който практикува вида терапия, която търсите. Можете да намерите почти всичко, от което се нуждаете или искате дори и онлайн. С този вид терапия ще намерите вашият личен психотерапевт и ще намерите много информация за различни видове терапия и различни видове проблеми с психичното здраве.

Професионална терапия

След това потърсете добър психотерапевт с опит в областта, в която сте попаднали. Ако имате депресия или тревожност, искате психотерапевт, който е обучен в тези области и който има опит в тези области. Искате някой, който знае как да ви помогне с нещата, които изпитвате, а не само някой, който има общи познания за психични разстройства или психологически проблеми. Колкото повече опит има и колкото по-конкретен е този опит, толкова по-добро е нивото на помощ, което ще получите. 

Автор на публикацията:
Oggin

Друго полезно четиво

Oggin.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram