19 юни 2022

Откъде и откого можете да закупите лаптоп втора ръка

Какво означават ремонтирани класове при лаптопи втора ръка?

Оценките, дадени на ремонтирани лаптопи, определят в какво състояние е лаптопа втора ръка и какви видове повреди или износване можете да очаквате. Ремонтираните компютри обикновено попадат в една от трите категории – повечето компании ги изброяват като A, B и C. Известни търговци на дребно използват и класове A1, A2 и A3, но те са практически същите като A, B и C.

✓ Лаптопи от клас A - обикновено е запазено устройство с „отворена кутия“, което е било използвано малко, обикновено защото лаптопа е бил нежелан и е върнат на търговеца на дребно веднага след покупката. Лаптопи втора ръка от този клас са във видимо безупречно състояние, без драскотини, пукнатини и следи по външния корпус. Те обикновенно идват в оригиналната си кутия и в комплект с всичките си оригинални аксесоари. Това е възможно най-близо до закупуването на чисто нов лаптоп и цената се отразява това – понякога отстъпките от новите цени могат да бъдат по-малко от 100-200лв.

Лаптопи от клас B - Употребяваните лаптопи от клас B са видимо използвани, но всяка повреда би трябвало да е чисто и единствено козметична. Това може да се изразява като леки драскотини, но нищо, което да се забележи при нормална ежедневна употреба. Лаптопът може да не бъде с оригиналната си кутия или зарядно устройство, но все пак трябва да се предлага със съвместимо зарядно устройство за лаптопи от магазин за компютри. Този клас машини могат да бъдат с 20% по-евтини от новите модели лаптопи.

магазин за компютри

✓ Лаптопи от клас C - При лаптопи втора ръка клас C износването е вероятно да бъде по-тежко в сравнение с лаптопи и компютри от клас B и дори може да има видими вдлъбнатини и драскотини, но лаптопа все още ще бъде в пълно работно състояние. Вероятно няма да го получите в оригиналната кутия и вероятно няма да има придружаващите го аксесоари, но все пак трябва да се предлага със съвместимо зарядно устройство за лаптоп, в зависимост от магазина за компютри. Лаптопите и компютрите от този клас могат да бъдат с повече от една трета по-евтини от еквивалентния нов модел.

Къде мога да си купя ремонтиран лаптоп?

Много търговци на дребно, които продават нови лаптопи, продават и ремонтирани модели лаптопи втора ръка. Това, което те ще имат на склад и наличните отстъпки, обикновенно се променят всеки ден в зависимост от лаптопите, които се доставят и ремонтират, така че може да се наложи да търсите по-дълго време, ако имате предвид конкретен лаптоп.

Често се случва хората да си купуват директно от първия собственик на лаптопа, което означава, че разплащането може да бъде по-рисково. Гаранцията вероятно е изтекла в такава ситуация, освен ако устройството не е на по-малко от две години. Можете да получите страхотна цена, тъй като продавачите може да не знаят колко наистина струва един употребяван лаптоп. Лаптопът може да изглежда видимо износен, да не е в оригиналната си кутия и да липсват някои аксесоари, затова задължително трябва да проверите всичко поне два пъти преди да платите.

Автор на публикацията:
Oggin

Друго полезно четиво

Oggin.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram