29 юли 2022

Предимства и особености на зимните гуми

Зимните гуми са единственият начин да си осигурите безопасност на хлъзгави заледени или заснежени пътища през зимата и са неизменна част от оборудването на колата ви в студените месеци на годината. Една от най-честите грешки, които хората допускат, е да не сложат на колата си зимни гуми, когато температурата падне под 7 градуса по Целзий. Има няколко неща, които можете да направите, за да увеличите максимално безопасността си на пътя и на всички останали участници в движението по пътищата и да сте сигурни, че сте подготвени за най-екстремните метеорологични условия.

Нека да разгледаме някои от предимствата на новите зимни гуми:

  • Зимните гуми са създадени и проектирани да осигурят възможно най-доброто сцепление върху ледени и заснежени пътища в сравнение с всички останали типове автомобилни гуми. Зимните гуми също така винаги имат специални грайфери, които могат ефективно да насочват и разпръскват водата и снега, така че да не позволят на колата да се приплъзне.
  • Зимните гуми са по-тихи от летните и всесезонните гуми, което предимство може да установите по-забележимо в градовете през по-студените месеци, където има по-малко шум от трафика в сравнение с останалите сезони.

Ако не харесвате шофирането през зимата или по-лошо, то ви създава значително безпокойство всеки път, когато чуете, че предстои голяма снежна буря, не се тревожете - зимните гуми са плътно до вас. Всяка зима първият снеговалеж причинява много катастрофи тъй като шофьорите забравят какво е необходимо за безопасното придвижване по хлъзгави, покрити със сняг пътища - а именно, че са необходими различни шофьорски умения, за да останете без инциденти през зимните месеци и добри зимни гуми.

Ако имате късмета да шофирате превозно средство със задвижване на четирите колела или задвижване на всички колела, нивото на вашата увереност вероятно е малко по-добро от хората, които карат автомобили с предно предаване, но знайте, че и тези превозни средства обаче не са непобедими. Ако пътувате до работа или не обичате да карате в сняг, зимните гуми ще променят всичко за вас! Преди да закупите своите, ето малко полезна информация, която да ви помогне да разберете характеристиките и предимствата на зимните гуми:

Какво представляват зимните гуми и как се различават от всесезонните?

Шофирането през зимата ви предлага много различни предизвикателства като например обилен снеговалеж, твърд лед, леден дъжд и навяващ се сняг, които могат моментално да променят поведението на колата ви върху пътното платно. Зимните гуми са проектирани с уникални характеристики, които им позволяват да се представят значително по-добре от всесезонните и летните гуми. Ето някои неща, които ги правят различни:

  • Осигуряват повече гъвкавост

Изключително ниските температури причиняват втвърдяване на гумата на протектора на всесезонните и летните гуми, което намалява способността им за сцепление с пътя. Зимните гуми са по-гъвкави, което им позволява по-добро сцепление.

  • Предлагат изключително сцепление

Различните дизайни на протектора позволяват на зимните гуми да избутват снега навън, като избягват натрупването на сняг.

  • Предлагат по-добро управление и спиране

Гъвкавостта и мекотата на зимните гуми създават по-добро сцепление, което предотвратява плъзгането на гумите по хлъзгава повърхност.

  • Намаляват аквапланинга

Хидропланирането е функция на скоростта, неподходящия протектор на гумата и стоящата вода. Хидропланинг възниква, когато водата на пътя кара гумите ви да загубят контакт с пътя, а зимните гуми са проектирани така, че не задържат в себе си вода и сняг.

Автор на публикацията:
Oggin

Друго полезно четиво

Oggin.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram