8 юли 2021

Какво е SEO и как работи?

Интересно ли ви е да разберете как мисли Google и как класират сайтовете при търсене?

А дали търсачките могат да бъдат надхитрени? Искате ли да разширите познанията си за тях и техните алгоритми? А има ли сред вас хора, които искат собствения им сайт да започне да излиза на първа страница? Разберете какво е SEO и как вие също може да станете експерт в оптимизацията на сайтовете за търсачките.

Пред всеки, който е имал някога собствен онлайн магазин, презентационен сайт или поне блог винаги e стоял въпросът : Как да изкарам уебсайта си на първо място в търсачките или поне да се класира сред първите 10 резултата?

SEO -  Search Engine Optimization

Но какво точно се крие зад тази страховита мантра SEO? Това е съкращение от Search Engine Optimization - оптимизация за търсещи машини. Всъщност популярността на даден сайт е като тази в живота - колкото си по-общителен, толкова повече познати и приятели имаш, а и така вероятността за успех се увеличава.

Оптимизацията е точно това - по-качествена и хармонична комуникация със заобикалящата среда. Оптимизацията на сайта представлява един процес, в който съответно един сайт става малко по-видим и малко по-лесен за откриване от самите търсачки, тъй като къде ходят хората да търсят информация в интернет - отварят търсачка - хората търсят в търсачките информация на различни теми. Оптимизацията има за цел да покаже на самите търсачки, че даден сайт е малко по-приоритетен в някаква тема.

Google - най-мощната и предпочитана търсачка

Нейните алгоритми за търсене и класиране се усъвършенстват всекидневно и затова всеки, който иска да бъде откриван трябва да се съобразява с нейните прищевки, които в повечето случаи са съвсем основателни. Ако ви звучи сложно, донякъде е така, а ако се питате дали може сами да направите оптимизация на сайта си - отговорът е - да, можете, но донякъде.

Не всичко, но основните неща, можете и сами. Бихте могли да оптимизирате и сами сайта си, тъй като оптимизацията е процес като всеки един друг и ако човек вложи малко усилия да прочете и да научи, да тества някои неща, най-вероятно ще успее да свършите голяма част от по-простите не толкова технически работи. Има няколко типа оптимизация - техническа оптимизация, оптимизация която е от гледна точка на самият клиент и на това какво се случва в неговата глава когато той влезе на един уебсайт.

Дори и да не сте горд собственик на сайт, то може да се образовате, за да помогнете на приятел или на роднина, дори на шефа си. Хубаво е предварително да се поинтересувате какви точно стъпки да предприемете, тъй като за оптимизацията има поне 200 фактора. Това са официалните данни на Google за параметрите, които взема предвид търсачката при класирането на сайтовете. Затова няма ръководство, което изчерпателно да описва всички критерии. Все пак добрите практики показват, че има няколко метода, които работят безотказно и помагат за по-добро класиране. Вижте SEO курса на Ganbox за начинаещи

Автор на публикацията:
Oggin

Друго полезно четиво

Oggin.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram