12 юли 2021

Linkbuilding, Google Analytics и Платени реклами в Google

Външна оптимизация - Linkbuilding

Изграждането на входящи линкове е постоянен процес, който осигурява нови линкове към сайта от различни места и домейни.  Още по-добре е ако тези сайтове са на тематика сходна с тази на сайта.

Трябва да се внимава, защото Google вече прави оценка на тези линкове. Преди време най-важното е било количеството на линковете, а днес водещо е качеството им. Така че част от линковете биват игнорирани и все едно не съществуват.

Лоши линкове

Доскоро съществуваха алгоритми на Google, които даваха негативна тежест на тези линкове - може сайта дори да пострада, ако има много лоши линкове. Към този момент изграждането на линкове е нещо, което се планира във времето - да няма изведнъж много линкове към сайта, а постепенно да се набавят нови линкове към сайта и те да са възможно по-силни и по-авторитетни сайтове.

Един от най-важните въпроси, разбира се, е колко време трябва да мине, за да излезе сайтът на челни позиции. Хубаво е да  се отбележи, че всъщност сайтът може никога да не излезне на по предни позиции в търсачките и това зависи първо колко е конкурентна една тема, колко хора се борят за това да излязат напред и колко професионално го правят. Съответно и каква е историята на сайтовете в една тематика. При стандартният процес на оптимизация, в който хората биха могли да очакват някакви резултати и то направени от професионалист е някъде между 4 и 6 месеца. Това е времето, което е хубаво да се заложи, тъй като оптимизацията е процес, а не краен резултат. Дори и да достигне даден сайт до второ място или първо място в Google по конкретната ключова дума, тъй като не се оптимизира по цялостни теми, а по конкретни ключови думи, не е сигурно дали утре ще бъде там.

Google Analytics

Този инструмент има невероятни възможности и може да получавате обратна връзка от него в процеса на оптимизация.

Когато се ориентирате точно какво сте направили дотук, идва ред да намерите сайтове с подходящо съдържание откъдето да поискате линкове към вашия сайт.

Обновяване на информацията

Втора важна стъпка е обновяване на знанията - трябва да намерите време да прочетете поне по 2 статии седмично в областта на SEO. Изискванията на търсачките при оптимизацията на сайтовете се менят много бързо - всеки ден, дори и всеки час. Така че това, което е работило днес, утре може да даде обратен резултат.

Фирмен блог

Трета важна стъпка е поддържането на фирмен блог. Ако количеството съдържание на сайта ви е оскъдно, то може да добавите фирмен блог. Интересните материали може да провокират други хора да дават линкове към тях.

Търсачките обичат сайтовете, които непрекъснато добавят съдържание, а не са застинали във времето. Не разчитайте само на информацията, която е от преди години - опитайте се да привлечете и други доброжелатели или колеги да помагат с текстове и така ще имате разнообразни теми написани с уникален стил.

Платени реклами в Google

Четвърта важна стъпка са платените кампании в Google. Ако все пак имате някакъв рекламен бюджет, може да експериментирате с платените препратки.

Това се прави с различни ключови думи, тагове, постове и текстове - например през онлайн рекламната платформа Google Ads. Това, което може да направите е да разделите работата на съставни части и да се борите за малки спечелени битки по пътя към голямата имагинерна победа.

Автор на публикацията:
Oggin

Друго полезно четиво

Oggin.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram